اربعین حسینی خـود یـک دانـشگاه است، دانشگاهی از جنس مکتب عاشورا با این تفاوت که در عاشورا جهاد با سیف به نـمایش گذاشته شد؛ ولی در اربعین جهاد فکری و فرهنگی! دانشگاهی که در آن مشق ایستادگی، مقاومت، حق گرایی، حـقیقت گویی، روشن گری، حفظ آرمان ها و ارزش ها، یـاد شهداء و اکابر و… می کنند. اربعین دانشگاهی است از سنخ کار هیئتی آکادمیک که در نوع خود بی نظیر است، جا دارد این مکتب بی رقیب را به گونه ای محقّقانه و تحلیل محور، مورد بررسی و مطالعه قرار دهـند و آن را در مسیر تمدن سازی، مبنای نظریه پردازی و آینه ای برای عمل گرایی خویش قرار دهند.
شبکه سبک زندگی اربعینی حیات طیبه
اربعین حسینی خـود یـک دانـشگاه است، دانشگاهی از جنس مکتب عاشورا با این تفاوت که در عاشورا جهاد با سیف به نـمایش گذاشته شد؛ ولی در اربعین جهاد فکری و فرهنگی! دانشگاهی که در آن مشق ایستادگی، مقاومت، حق گرایی، حـقیقت گویی، روشن گری، حفظ آرمان ها و ارزش ها، یـاد شهداء و اکابر و… می کنند. اربعین دانشگاهی است از سنخ کار هیئتی آکادمیک که در نوع خود بی نظیر است، جا دارد این مکتب بی رقیب را به گونه ای محقّقانه و تحلیل محور، مورد بررسی و مطالعه قرار دهـند و آن را در مسیر تمدن سازی، مبنای نظریه پردازی و آینه ای برای عمل گرایی خویش قرار دهند.
چهار شاخص از شاخصه های اربعین و زیارت امام حسین(ع)
1 – مراسم اربعین جزء شعائر الله است
در فرمایشات مقام معظم رهبری(حفظه الله)، اربعین حسینی از مصادیق شعائرالله است؛ ایشان می فرماید:
»این کسانی که این راه را طی کردند و این حـرکت عـاشقانه را و مؤمنانه را دارند انجام می دهند، واقعاً دارند حسنه ای را انجام می دهند. این یک شعار بزرگ است؛» لا تُحِلُّوا شَعائِرَ الله «این بلاشک جزء شعائرالله است. جا دارد که امثال بنده که مـحرومیم از ایـن جور حرکت ها، عرض بکنیم که» یَا لَیتَنَا کُنَّا مَعَکُم فَنَفُوزَ فَوزَاً عَظِیمَاً« بنابراین زائرینی که مفتخر به شرکت در این مراسم و فیض الهی مـی شوند، هـمواره بـاید این نکته را به یاد داشـته بـاشند کـه توفیق حفظ یکی از شعائرالله را پیدا کرده اند و این خود رسالتی مهم و قطعاً در پیشگاه حق متعال، اجری بزرگ دارد.
التفات به این مهم وقـتی بـه نـحو احسن رخ می نمایاند که به تبلیغات وسیع و همه جانبه و بـودجه های کـالنی که ایادی استکبار بر ضد مکتب عاشو را خرج کرده اند، آگاه شویم.
2 – اربعین رمز جاودانه شدن نهضت حسینی
هر نهضت و مکتب و هر پیامی برای اینکه از امواج تـحریف ها و دشـمنی ها در امـان باشد و بتواند به نسل های بعد منتقل شود، احتیاج به حفاظت از یـاد و آثـار و پیام هایش دارد که در غیر این صورت بزرگ ترین نهضتها و اصیل ترین پیام ها نیز در دل تاریخ به فراموشی سپرده می شوند؛ بـنابراین یـکی دیـگر از اهداف اربعین حسینی طبق فرمایشات مقام معظم رهبری جاودانه نگاه داشتن مـکتب حـسینی اسـت.
اساساً اهمیت اربعین در آن است که در این روز، با تدبیر الهی خاندان پیامبر(ص)، یاد نهضت حـسینی بـرای هـمیشه جاودانه شد و این کار پایه گذاری گردید. اگر بازماندگان شهدا و صاحبان اصلی، در حوادث گوناگون – از قـبیل شـهادت حسین بن علی (ع) در عاشورا – به حفظ یاد و آثار شهادت کمر نبندند، نسل های بـعد، از دسـتاورد شـهادت استفادۀ زیادی نخواهند برد . در جای دیگری می فرماید:
دو حرکت را عـمّۀ مـا – زینب کبرا(ع) – انجام داد: یک حرکت، حرکت اسارت بود به کوفه و شام و آن روشنگری ها و آن بـیانات کـه مـایۀ افشای حقایق شد؛ یک حرکت دیگر، آمدن به زیارت کربلا در اربعین بود. این حرکت بـه مـعنای این است که نباید اجازه داد که انگیزه های خباثت آلودی که قصد دارند مـقاطع عـزیز و اثـرگذار و مهم را از یادها ببرند، موفّق بشوند؛ البتّه موفّق هم نخواهند شد. تا ملّت ها زنده اند، تا زبـانهای حـق گو در کـار است، تا دلهای مؤمن دارای انگیزه هستند، نخواهند توانست این را به فراموشی بـسپرند؛ هـمچنان که نتوانسته اند.
نکته ایـن اسـت که عدم موفقیت دشمن در فراموشی نهضت حسینی در گرو زنده بودن ملت ها، زبـان های حـق گو و دل های دارای انگیزه است و امروز همۀ ما در قـبال حـفظ و انـتقال این نهضت عظیم مسئولیت داریم.
3 – اهمیت تـبلیغ و کـار فرهنگی از آموزه های اربعین
بی شک یکی از درس های مهم اربعین، اهمیت تبلیغات و کار فرهنگی است کـه ایـن درس مهم به خوبی از راه و سیرۀ اهـل بیت(ع) اسـتخراج می شود. حـضرت امـام خـامنه ای در این خصوص می فرماید:
بـه همان اندازه که مجاهدت حسین بن علی(ع) و یارانش به عنوان صاحبان پرچم، با موانع برخورد داشت و سـخت بـود، به همان اندازه نیز مجاهدت زیـنب (ع) و مـجاهدت امـام سـجّاد (ع) و بـقیۀ بزرگواران، دشوار بـود. البـته صحنۀ آن ها، صحنۀ نظامی نبود؛ بلکه تبلیغی و فرهنگی بود. ما به این نکته ها باید توجه کـنیم. درسـی کـه اربعین به ما می دهد، این است کـه بـاید یـاد حـقیقت و خـاطرۀ شـهادت را در مقابل طوفان تبلیغات دشمن زنده نگهداشت.
این خصوصیت اربعین است؛ یعنی در اربعین افشاگری هم هست، عمل هـم هـست، تحقق هدف های آن افشاگری هم در اربعین وجود دارد. بنابراین امروز همۀ ما نیز باید به تأسی از اهل بیت پیامبر(ص) خود را یک سرباز در ایـن جـبهۀ خطیر بدانیم و وظیفۀ سربازی را در حد وسع به جا آوریم. یکی از زمینه هایی که باید در آن ورود پیدا کرد و کار فراوان انجام داد، مسئلۀ جهاد تبیین است.
4 – اتحاد و عظمت جهان اسلام
یکی دیگر از شاخصه هایی که در مـوضوع اربـعین حسینی باید مد نظر باشد، شاخصۀ »عظمت و اتحاد جهان اسلام « است؛ اربعین عـلاوه بـر ایـنکه پیام ها و اهداف بلند عاشورا را به گوش جهانیان می رساند، حکایت از اتحاد و عظمتی وصف ناشدنی در جهان اسلام دارد؛ بـه راستی کجای جهان اسلام اینگونه عاشقانی را گرد خود جمع می کند و در کدام صحنۀ ارزش های اسلامی اینگونه خیل عـاشقان، رُخ مـی نمایاند!
مقام معظم رهبری (حفظه الله) نیز به این مسئله اشاره می کند و می فرماید:
همین قدر که ما ولو در اظهارات مان کنار یکدیگر قرار بگیریم، عظمت می بخشد به دنیای اسلام عظمت می بخشد به شخصیّت امّت اسلامی هرجا نـمونه هایی از این اجتماع را ما مشاهده کردیم، و لو تن ها، جسم ها در کنار هم قرار گرفتند، دیدیم انعکاس آن در دنیا مایۀ شرف و آبروی اسلام و مسلمین شد؛ مایۀ آبروی پیغمبر شد.. . امسال شما ملاحظه کردید در اربعین حسینی مـیلیون ها انـسان در کنار هم قرار گرفتند؛ خود این حرکت عظیم یک جمعی از مسلمان ها – البتّه مخصوص شیعه نبود، سنّی ها هم بودند – که در دنیا انعکاس پیدا کرد، تعظیم کردند؛ تجلیل کردند؛ آن را بزرگ ترین گردهمایی عـالم بـه حساب آوردند؛ چه کسانی؟ آنهایی که دارند مسائل اسلامی را رصد می کنند.. . حادثۀ عجیبی بود حادثۀ امسالِ اربعین کربلا. این راه را دشمنان اسلام و دشمنان اهل بیت به خیال خود مسدود کرده بودند. بـبینید چـه حرکت عظیمی اتّفاق افتاد! وقتی حتّی جسم ها در کنار هم قرار می گیرد، این جور انعکاس پیدا می کند. اگر ما با هم باشیم، کشورهای اسلامی ملّت های مسلمان – سنّی و شیعه و فِرَق مختلف تـسنّن و تـشیّع – بـا یکدیگر دل های شان صاف باشد، نـسبت بـه یـکدیگر سوءظن نداشته باشند، سوءنیّت نداشته باشند، به یکدیگر اهانت نکنند، ببینید در دنیا چه اتّفاقی خواهد افتاد؛ چه عزّتی برای اسلام
درسـت خـواهد شـد! وحدت؛ وحدت .
اربعین هر سال پس از 1400 سال، اسلام را زنده می کند. اما آیا این برنامه ی بی برنامه ریز می بایست در محدوده ی زمانی و مکانی این حرکت عظیم باقی بماند؟
آیا می توان سبک زندگی اربعینی را به حیات بشر ترویج داد ؟
پیش از اربعین، حین اربعین و پس از اربعین چه تدبیری برای حفظ روحیه ی اربعینی می توان داشت؟
چگونه می توان شبکه ای از جوانان اربعینی در سطح بین المللی ایجاد کرد؟
طرح ی برای گسترش و تثبیت روند اجتماعی سبک زندگی و روحیه اربعینی با دو رویکرد هویت بخشی )شبکه جهانی حیات طیبه( و گفتمان ترویج حرف نو انقلاب اسلامی )سبک زندگی فردی و اجتماعی مصلحان اجتماعی )حلقه های میانی(( به سرا غ این طرح میرویم.
همزمان با نواخته شدن بانگ الرحیل اربعین عاشقان ثارالله بار بسته و برای خدمت، زیارت و حضور در محشر صغری عزمی خواهند کرد، در این میان باید کوشید تا حرف ناب گفتمان انقلاب اسلامی را برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی به گوش همه جهانیان رساند، در این کارزار باید آنانی که سیراب اند از سرچشمه این گفتمان با ادبیات، ابزار، زبان و خدمات مختلف حیات طیبه را در جهان تضمین نمایند ، این مهم رقم نخواهد خورد تا سبک زندگی ما حسینی و زینبی نشود.
عهدی جمعی :
به زبانی ساده در این طرح همه فعالان، دغدغه مندان و عاشقان سبک زندگی اربعینی با هم عهد میبندند تا در طول این سفر به هر موقفی که رسیدند با اطرافیان خود از ملت های مختلف وارد گفتگو گردیده و با راه کارهای مختلف مانند رسانه، هدیه، خدمات و … دغدغه کنشگری حوزه سبک زندگی اربعینی را برای آن ها ایجاد نمایند، در گام دوم فرمهای عضویت و راه کارهای استمرار تعامل را ثبت نموده و عضو جمعیت حیات طیبه خواهند شد و در گام سوم به رسم رفاقت برای گفتگوی بیشتر و عمیق تر به پاتوقی در کربلا دعوت خواهند شد.